E-health trend: online sessies met je therapeut

Zitbank

Binnen de zorg is digitalisering aan de orde van de dag. Hoewel nieuwe implementaties in de zorg vaak relatief langzaam worden doorgevoerd, zijn het online inzien van je eigen patiëntendossier en zelf online afspraken maken met zorgverleners bij veel zorginstellingen al mogelijk. Minister Schippers van volksgezondheid heeft als doel gesteld dat iedereen binnen 2 jaar 24/7 via beeld (Skype, FaceTime en speciaal hiervoor ontwikkelde online videocommunicatie) met een zorgverlener zoals een huisarts of psycholoog kan communiceren.

In eerste instantie klinkt een online bezoekje aan een psycholoog als een uitstekend plan, zeker met het oog op bijvoorbeeld het toenemende aantal burn-outs onder 20-30 jarigen en het feit dat naar een psycholoog gaan nog steeds door velen als een taboe wordt gezien. Vanaf je bank kunnen Skypen met je psycholoog verlaagt de drempel om hulp te zoeken. Ook hoef je niet meer op zoek naar een psycholoog bij jou in de buurt, en hoef je niet meer bang te zijn dat je een bekende tegenkomt in de wachtkamer. Een ander voordeel van deze E-health trend is dat vragenlijsten, testen en opdrachten die deel zijn van online therapie, ook makkelijk gedeeld en uitgevoerd kunnen worden.

Pyscholoogopafstand.nl is een pionier in Nederland op dit vlak. Zij biedt deze online psychologische hulp al en één van de cliëntenervaringen op de website leest: “Voor mijn werk ben ik veel onderweg, en vond het fijn om van de flexibiliteit die online therapie biedt gebruik te maken. Zo kon ik de ene keer therapie vanuit Groningen en de andere keer vanuit Amsterdam therapie hebben. Ik vond het ook fijn dat ik de mailsessies later nog eens op mijn gemak kon teruglezen.”

Online therapie wordt nu nog niet vergoed vanuit de reguliere zorgverzekering. Daarbij mag het niet gezien worden als een absolute vervanging voor reguliere offline sessies, want het persoonlijke element dat hierin zo cruciaal is, blijft uit. Er kan natuurlijk geen glaasje water worden aangereikt, een schouderklopje worden gegeven of in een hand geknepen. Uiteindelijk worden echte menselijke verbindingen gelegd door persoonlijke interactie, niet via een beeldscherm.

Echter, technologie zou technologie niet zijn als hier ook oplossingen voor worden bedacht. Een optie om de intensiviteit en het persoonlijke contact in online sessies te bewerkstelligen is Virtual Reality. Hiermee zouden de aparte locaties van therapeut en cliënt één en dezelfde plek naar keuze kunnen zijn. VR brengt een realistische of 'immersive' situatie dichtbij, en hierdoor wordt VR in Amerika al bij sommige behandelingen toegepast, bijvoorbeeld voor Post-traumatische stressstoornissen. VR maakt het namelijk mogelijk om stress-triggerende situaties na te bootsen en daarin de cliënt opnieuw controle op laten uitoefenen, en zo vaak als nodig.

Waarschijnlijk zullen online therapie en consulten nooit reguliere sessies en afspraken helemaal gaan vervangen vanwege dat essentiële pure menselijke contact, maar dat deze trend zich steeds verder zal ontwikkelen is een gegeven.