Huisdieren en oudere mensen: een goede combinatie!

Hond op schoot

Huisdieren zijn voor jong en oud, en kunnen een waardevolle toevoeging zijn in iemands leven. Ook zeker voor de wat oudere mensen kan een viervoeter hebben waar je elke dag met liefde voor kunt zorgen een goede aanwinst zijn. Het diertje zorgt voor een stukje afleiding, het gevoel van nuttigheid geven en vaak toch net een extra beetje beweging stimuleren. Een huisdier geeft ook zin aan iemands leven omdat aandacht geven aan zo’n diertje de het nodig heeft een positief effect heeft op de geestelijk en lichamelijke gesteldheid. Ook kan een huisdiner een gevoel van bescherming bieden, en ook een stukje gezelschap.

Bij iets aaibaars zoals een hond of kat is het goed om rekening te houden met wat daarbij komt kijken. Een kattenbak verschonen of dat het een keer voorkomt dat je drie keer per dag in de regen moet lopen, is niet voor iedereen weggelegd. Wie zelf niet erg mobiel is, moet bij het kiezen van een geschikt diertje hiermee rekening houden, net zoals met de kosten die er bij gepaard gaan en dat je een stukje flexibiliteit in moet leveren. Maar wat is er nou fijner dan een bejaard vuilnisbakkenhondje uit het asiel, op een kleedje lekker wegdoezelend, een tweede kans te geven?

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat huisdieren ouderen beschermen tegen stress en eenzaamheid en juist het gevoel van zelfwaardering vergroot. Toch nog een beetje spannend om zo’n verantwoordelijkheid aan te gaan, of wil je het eerst even uitproberen? Je kan ook tijdelijk een diertje opvangen, als een soort pleeggezin. Via Dierenvangnet.nl vang je een huisdier voor 6-8 weken op, en alleen als je daar tijd en zin in hebt. Deze dieren zijn afkomstig van overleden of zieke baasjes en moeten ergens overbruggen totdat ze een nieuw baasje hebben. Een mooi initiatief!