Voel je je ondergewaardeerd als zorgverlener? Een paar tips om hiermee om te gaan.

Steiger

Soms heb je van die dagen dat het voelt alsof alle energie uit je wordt gezogen en je er zeer weinig voor terugkrijgt. Niet gewaardeerd voelen ook al doe je je best en heb je het beste met cliënten voor, hoe kan je hier mee omgaan?

  1. Probeer te begrijpen waarom de cliënt jou niet waardeert. Heeft diegene al moeite genoeg om de dag door te komen of bijvoorbeeld veel pijn?

  2. Soms helpt het even om een stapje terug te doen en even eerst aan jezelf te denken. Waarom heb jij voor dit beroep gekozen? Probeer te denken aan de positieve kanten en datgene wat je trots maakt op wat jij voor een ander betekent.

  3. Probeer een vleugje humor in te zetten: “Nog een keer naar het toilet? Natuurlijk, ik kan wel wat meer lichaamsbeweging gebruiken”.

  4. Praat erover met collega’s, familie of vrienden om het van je af te zetten. Soms heb jij ook even een schouderklopje nodig en praten lucht op.

  5. Probeer positieve bevestiging als tactiek om iemand te stimuleren om zelfstandiger te worden. “Wat goed van u dat u zelf de kousen alvast heeft klaargelegd, zo maken we er samen goed teamwork van!”

  6. Maak gebruik van een stilte om zelf wat te kalmeren en de situatie ter plekke te kunnen verbeteren door te zeggen: “Zullen we samen even drie keer diep in en uitademen? Dat kunnen we wel gebruiken op zo’n warme dag!”