Zo help je de cliënt het beste met pijn om te gaan

Aandacht hebben voor de pijn die de cliënt ervaart is belangrijk, en wat voor de één als pijn voelt is voor de ander slecht een ongemak. Hanteer daarom de Numerieke Schaal voor Pijn van 0 tot 10, waarbij er een oplopend onderscheid wordt gemaakt tussen milde pijn, belemmerende pijn en ernstige pijn. Echter, bij pijn kijk je niet alleen naar de lichamelijk klachten, maar kijk je ook naar psychologische klachten en zelfs naar omgevingsfactoren die een rol zouden kunnen spelen. Hierbij is het belangrijk om te beseffen dat pijnvermindering niet het hoofddoel is, maar om de cliënt te leren omgaan met de pijnklachten net zo wezenlijk is.

Probeer je te verdiepen in de pijnklachten op basis van de diagnose, de conditie en het medicijnegebruik van de cliënt, en doe samen ontspanningsoefeningen zoals verschillende ademhalingstechnieken. Dit hoeft niet lang te duren, maar het samen doen en die persoonlijke aandacht kan wel een tijdelijk verschil maken. Bedenk dat het ook belangrijk is om de cliënt gerust te stellen op een positieve manier, hij/zij moet goed naar haar eigen lichaam luisteren en kunnen aangeven wanneer de pijn erger wordt maar benadruk ook dat een beetje afleiding ook soms verlichting kan bieden.

Ook kan je de cliënt op een lotgenotencontact forum of social media kanaal wijzen, waar hij/zij verhalen uit kan wisselen en een (digitaal) luisterend oor kan vinden. Verder kun je samen experimenteren met kou of warmte, verschillende zit/lig houdingen proberen en zelfs een korte handmassage (ook een stukje afleiding). Ook kun je de aandacht verleggen naar gezondheidsaspecten waar de cliënt wél controle over heeft zoals gezonde voeding, beweging en als de pijn het toelaat; de nachtrust.