Bespaar tijd: machtigingen voor leenhulpmiddelen alleen aanleveren als dit écht nodig is

Ordners vol verwijsbrieven

Veel hulpmiddelen kun je een half jaar gratis lenen. Voor de vergoeding heb je soms wel en soms niet een verwijsbrief (of machtiging) nodig. Maar hoe weet je nou of je dat 'doktersbriefje' moet opvragen voor een rollator of hoog-laagbed?

Moet ik voor een leenhulpmiddel een machtiging opvragen?

Het verschilt per verzekeraar of er een machtiging nodig is voor de vergoeding. Sommige verzekeraars vragen om een verwijsbrief en medische indicatie voor bijvoorbeeld een toiletstoel en anderen stellen helemaal geen eisen. Soms móet de voorschrijver een huisarts zijn en soms voldoet de bevoegdheid van een verpleegkundige niveau 4.

Verwijsbrief direct uploaden. Of achteraf.

Als je via Duxxie hulpmiddelen leent, is het direct bij je bestelling duidelijk of je een verwijsbrief nodig hebt of niet. Dat komt omdat de vereisten van de verzekeraar direct zijn gekoppeld aan de leenhulpmiddelen in Duxxie. Daardoor zie je in je winkelmandje alleen de vraag om een verwijsbrief als dit ook echt nodig is voor de declaratie. Je kunt deze dan direct uploaden. Bijvoorbeeld door een foto van het briefje te maken. Heb je deze (nog) niet? Bestel gerust direct, want je kunt hem makkelijk achteraf uploaden bij je bestelling in Duxxie.

Gratis te leen omdat de basisverzekering vergoedt

Je kunt bijna 100 hulpmiddelen voor je cliënt tot een half jaar gratis lenen. Gratis, omdat ze in Nederland vergoed worden vanuit de basiszorgverzekering. Het gaat dus ook niet van het eigen risico van je cliënt af. Voordat de uitleentermijn verstrijkt krijgt je cliënt een brief waarin de opties voor verlenging staan. Bepaalde hulpmiddelen kunnen ook langer dan 26 weken vergoed worden geleend. Ook kan de cliënt het hulpmiddel soms overnemen, een nieuwe kopen of in speciale medische gevallen het hulpmiddel blijven gebruiken via de WMO.