Van fixatiebroekjes tot katheters: hulpmiddelen voor incontinentie

Incontinentieslip

Incontinentie is een veelvoorkomend probleem bij mensen van allerlei leeftijden. Iedereen kan er last van krijgen maar het komt wel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Hoewel incontinentie niet altijd even makkelijk bespreekbaar is - er is zelfs een Nationale Plasdag in september om de discussie over dit onderwerp te stimuleren, zijn er vele soorten hulpmiddelen die ingezet kunnen worden.

Wat is incontinentie?

Incontinentie is het ongewild verlies van urine of ontlasting doordat er niet genoeg of geen lichamelijke controle meer is over het ophouden hiervan. Soms is de incontinentie tijdelijk of zelfs bewegingsgerelateerd. Of bijvoorbeeld als een gevolg van een operatie of zwangerschap of van een grotere prostaat of verzakte blaas. Dit zijn slechts een paar van de vele oorzaken.

Het is belangrijk dat het ongewild urine- of ontlastingsverlies vroeg bij de dokter, verpleging of wijkverzorgende gemeld wordt. Dan kan de juiste diagnose gesteld worden en de behandeling en het inzetten van geschikte hulpmiddelen worden bepaald.

Vijf soorten urine incontinentie

  1. Stressincontinentie. Deze komt het vaakste voor en wordt veroorzaakt door lichamelijke inspanningen zoals sporten en hoesten. Het urineverlies vindt plaatst bij inspanning zoals hoesten/ sporten. De oorzaak heeft vaak te maken met bekkenbodemproblemen en kan voorkomen bij zowel mannen als vrouwen.
  2. Urge-incontinentie. Deze vorm wordt ook wel aandrangincontinentie genoemd. Er is hierbij sprake van een plotseling en sterke aandrang en de plas kan dan te kort of niet worden opgehouden. Dit kan bijvoorbeeld komen door een hyperactieve blaas of door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
  3. Overloopincontinentie. Hierbij is de druk op de blaas al snel te groot en gaan er als gevolg hiervan druppeltjes verloren.
  4. Functionele incontinentie. Dit is wanneer een lichamelijke of psychische aandoening een belemmering vormt om het toilet (op tijd) te bereiken.
  5. Zwangerschapsincontinentie. Urineverlies tijdens de zwangerschap komt voor bij veel vrouwen en vaak verdwijnen de klachten weer na de bevalling.

Soorten hulpmiddelen voor incontinentie

Er zijn verschillende soorten hulpmiddelen voor incontinentie van vele verschillende merken. Het is belangrijk om goed en persoonlijk advies te krijgen over welke producten het geschiktste zijn. Zowel de wijkverpleging en wijkverzorging, als de verpleegkundige in dienst van de leverancier spelen hierbij een belangrijke rol. De zwaarte van incontinentie kan namelijk per maand en zelfs per week verschillen. Ook kan er een verschil zijn tussen de hulpmiddelen die overdag en 's nachts ingezet moeten worden.

Voor zowel urine- als ontlastingsverlies zijn er inleggers voor eigen ondergoed of voor speciale fixatie slips en broekjes, of 'pants' genoemd. Ook zijn er luierbroekjes, plastic broekjes en incontinentietampons. Als extra maatregel zijn er voor het matras, de bank of de stoel ook speciale beschermers, of 'onderleggers'.

Voor zwaar urineverlies zijn er drie soorten blaaskatheters, bestaande uit een katheter en inbrengset, namelijk: een verblijfskatheter, een eenmalige katheter en een condoomkatheter. Deze laatste is alleen geschikt voor mannen en kan tot 24 uur blijven zitten. Eenmalig katheteriseren houdt in dat de blaas op vaste tijden moet worden geleegd met een katheter. Deze blijft dus niet in de plasbuis zitten. Een verblijfskatheter verwissel je slechts één keer in de vier tot twaalf weken.

Echter, voor zware incontinentie zijn er ook verschillende absorberende materialen en hoeft er niet per se een katheter gebruikt te worden, dat ligt aan de persoonlijke situatie.

Bestel online incontinentiemateriaal via Duxxie. Samen en discreet met je cliënt de incontinentie hulpmiddelen bekijken vanaf je iPad of telefoon. Snel geregeld!

Bronnen