Wat is de nieuwe AVG?

Beveiligingscamera's

Vanaf 25 mei is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Deze Europese verordening zorgt ervoor dat persoonsgegevens beter beschermd worden. Het kan zijn dat je er al het één en ander over hebt gehoord. Deze verandering wordt namelijk uitvergroot omdat er voor het eerst een privacywet is die bepaalde privacyaspecten voor alle landen in Europa gelijk trekt.

Privacywet voor heel Europa

Alle Europese landen weten al twee jaar van deze richtlijn en moeten er vóór 25 mei 2018 volledig aan voldoen. Dit betekent dat er op landelijk- en bedrijfsniveau verschillende maatregelen zijn genomen (en nog steeds worden genomen) om aan deze nieuwe wet te voldoen. Ook zorgorganisaties moeten hun systemen aanscherpen, als het bijvoorbeeld om systemen gaat waar medische- en patiënten informatie mee opgeslagen en verwerkt wordt.

Wat verandert er voor zorgorganisaties?

Om aan de AVG te voldoen moeten zorgorganisaties duidelijk maken waarom ze persoonsgegevens verzamelen, waar ze die voor gebruiken en hoe lang deze informatie wordt opgeslagen. Ook wordt er in de nieuwe AVG meer nadruk gelegd op het feit dat zorgorganisaties zelf verantwoordelijk zijn om de systemen en privacyverklaringen zodanig aan te passen dat zij aan deze wet voldoen.

Wat verandert er voor jou als consument (cliënt)?

Eén van de belangrijkste aanpassingen die alle organisaties en dus ook zorgorganisaties moeten doen, is dat zij transparant zijn over welke persoonsgegevens zij vastleggen, waarom ze dat doen en hoe zij deze gegevens ook weer kunnen verwijderen. Dankzij de nieuwe wet heb je als cliënt zelf meer zeggenschap over wat er met je persoonsgegevens gebeurt. Ook kun je op elk moment inzage vragen in de gegevens die van jou verwerkt worden. Ook heb je het recht om 'vergeten' te worden bij organisaties die gegevens hebben ontvangen en/of opgeslagen. Zij moeten jouw opgeslagen gegevens verwijderen als jij daarom vraagt.

Wat verandert er voor jou als zorgprofessional?

Bestel je voor je cliënt? Je moet dan hem of haar dan expliciet toestemming vragen. Simpel: "Vind je het goed dat ik deze douchekruk voor je bestel via Duxxie?". Het maakt dan niet uit of je ter plekke of later bestelt. Het gaat erom dat je cliënt beseft dat met jouw actie zijn/haar gegevens worden uitgewisseld met een derde partij. Ook moet je, als je cliënt hierom vraagt, kunnen uitleggen hoe zijn/haar gegevens veilig worden uitgewisseld of opgeslagen en hoe die weer kunnen worden verwijderd. Daar lees je hieronder meer over.

Hoe voldoet Duxxie aan de nieuwe AVG?

Je kunt veilig werken met Duxxie omdat het online bestelplatform aan de nieuwe AVG voldoet. In overleg met de juridische expert ICTRecht waarborgen we voortdurend dat de cliëntgegevens beveiligd zijn en in een afgeschermde omgeving worden ingevoerd, uitgewisseld en alleen worden gebruikt waarvoor ze zijn ingevuld: voor de bestelling, de bezorging en de service daaromheen. In de privacyverklaring staat alles uitgelegd. Hier zijn een paar voorbeelden van hoe Duxxie gegevens van cliënten beveiligt en veilig verwerkt:

  • Het Duxxie platform maakt gebruik van de hoogste SSL-beveiliging (SSL3.0 en TLS1.2) om te waarborgen dat jouw verbinding met Duxxie veilig is. Je herkent dit aan de groene websitenaam in je zoekbalk en/of het groene slotje in je browser.
  • Een verwijsbrief of machtiging kun je direct bij de bestelling uploaden (of achteraf) zodat die niet via minder veilige routes (zoals e-mail) naar de leverancier hoeft.
  • In de e-mails met de bevestiging van de bestelling en info over de bezorging toont Duxxie geen persoonlijke gegevens.
  • Duxxie doet privacy by design: we zorgen ervoor dat bij elke nieuwe functionaliteit en verandering de privacy & security van onze gebruikers en cliënten gewaarborgd blijft.
  • Als je als zorgprofessional eigen gegevens wilt inzien en/of wijzigen, dan log je in via jouw e-mailadres en de inlogcode en ga je naar "profiel". Wil je je account verwijderen, dan stuur je Duxxie gewoon een berichtje.
  • Om bestellingen en extra gegevens in te zien, moet je altijd inloggen in een beveiligde omgeving. Daartoe checken we wat je weet en wat je hebt: of je toegang hebt tot het e-mailadres dat je opgeeft als je je registreert.

Ervaar gerust eens hoe Duxxie werkt.
Maak een gratis account aan

Bronnen: