Persbericht

Verpleegkundige 2 uur per maand kwijt aan nodeloze verwijsbrief

Verwijsbrieven voor het aanvragen van hulpmiddelen betekenen een extra administratieve last voor (wijk)verpleegkundigen, terwijl de noodzaak ervan niet wordt ingezien. Dat blijkt uit onderzoek van Duxxie, het snelst groeiende online platform voor zorghulpmiddelen, onder zorgprofessionals.

Het merendeel van de deelnemers aan het onderzoek van Duxxie oordeelt dat de zorg efficiënter en eenvoudiger wordt zonder onnodige verwijsbrief. Cliënten kunnen zo sneller worden geholpen en wijkverpleegkundigen en huisartsen kunnen de tijd die overblijft besteden aan daadwerkelijke zorg.

Vraag om verwijsbrief daalt niet

Meer dan 60% van de zorgprofessionals ervaart het afgelopen jaar geen verbetering in de vraag naar verwijsbrieven, blijkt uit het onderzoek. Volgens 15% is het aantal verwijsbrieven zelfs toegenomen. Het regelen van een verwijsbrief kost de meeste respondenten (63,7%) tussen de 11 en 30 minuten.

87% geeft aan de verwijsbrief niet nuttig te vinden

Ongeveer 50% van de verpleegkundigen moet tussen de 1 tot 3 keer per maand een verwijsbrief aanvragen. Ruim een derde doet dat 4 tot 10 keer per maand en ruim 12% zelfs meer dan 10 keer per maand. Gemiddeld is een verpleegkundige per maand 2 uur kwijt aan het regelen van verwijsbrieven. Meer dan 87% geeft aan de verwijsbrieven niet nuttig te vinden en volgens 81,4% wordt de zorg aan huis zonder verwijsbrief dan ook veel makkelijker.

De deelnemers aan het onderzoek menen dat een grotere inbreng van verpleegkundigen de kwaliteit van de zorg vergroot en de kosten verlaagt. Dit blijkt onder meer uit de volgende uitspraken:

 • Geef de wijkverpleegkundige meer inbreng. Hierdoor druk je de kosten van de tussenkomst van de huisarts.

 • Een verpleegkundige kan veel beter een indicatie stellen omdat zij actief betrokken is bij de cliënt. Het aantal aanvragen naar zorghulpmiddelen zal niet toenemen door het schrappen van de verwijsbrief, aldus de deelnemers.

 • Geef verpleegkundigen de ruimte om hun vak uit te oefenen. Als de huisarts op basis van mijn oordeel een briefje schrijft, wat voegt dat dan toe?

 • Nutteloze verwijsbrieven stopzetten. Nu ga ik naar de assistente en die zet altijd een stempel.

 • Een huisarts heeft geen expertise op gebied van hulpmiddelen, waarom daar toch de verantwoording neerleggen? Het is met name dat nutteloze gevoel dat veel ergernis geeft. Tot slot neemt het plezier in het werk toe door het schrappen van de verwijsbrief:

 • Minder bureaucratie maakt je vak leuker en aantrekkelijker.

Zorgprofessionals over doktersbriefjes

Over Duxxie

Al meer dan 5.200 zorgprofessionals registreerden zich bij Duxxie, het snelst groeiende onafhankelijke online platform voor zorghulpmiddelen. Onze missie is om het regelen van de zorg thuis zo makkelijk mogelijk te maken. Bij Duxxie vind je hulpmiddelen, wondmateriaal, voeding en talloze andere zorgproducten van meer dan 25 leveranciers. Als zorgprofessional kies je wat nodig is en Duxxie zorgt ervoor dat alles aan huis wordt geleverd. Ook nemen we alle administratieve rompslomp over. Dat gaat steeds gestroomlijnder. De snelste bestelling van een hoog-laag-bed vond plaats in 99 seconden. En we streven ernaar om die tijd nog verder te verkorten.
duxxie.nl

Voor de redactie

 • Bijgaand beeld is rechtenvrij te gebruiken
 • Beeld op verzoek in andere formaten beschikbaar
 • Overige persberichten vind je in de blog
 • Voor meer informatie over het onderzoek kun je contact opnemen met:

  • Paskal van Lomm van Duxxie: +31 6 5240 7672 en paskal@duxxie.nl
  • Andreas Willemse van Duxxie: +31 6 4201 0939 en andreas.willemse@duxxie.nl